De ce ai absoluta nevoie de un USP

Crearea unui puternic USP ar trebui să fie una din priorităţile tale principale ca om de afaceri. Dar nu este întotdeauna uşor – mai ales dacă sunteţi pe o piaţă aglomerată. Pentru a descoperi cele mai eficiente USP, trebuie să fie răspunse întrebările următoare:
De ce cumpără oamenii de la tine?
De ce ar trebui oamenii să cumpere de la tine?
Care este perspectiva ta în ceea ce privește “punctele forte”, care ie-ar motiva să cumpere produsul sau serviciul tău?
Există ceva la produsul sau serviciul tău care îl face mai bun sau diferit de produsele concurente?
În general USP se va încadra în una dintre următoarele patru categorii:
1. Aveţi cel mai mic pret. Fii atent cu acest tip de USP, deoarece poate fi deseori dificil să păstrezi cele mai mici preturi de pe piață. Uneori este o idee mai bună să ai un preţ uşor mai ridicat şi să încerci să îmbunătăţești valoarea ofertei.
2. Sunteți diferiți sau pur şi simplu mai buni decât concurenţa. Dacă ai probleme în identificarea unui bun USP, de aici ar trebui pornit. Pentru că vă puteţi concentra întotdeauna la a deservi mai bine piața. Tot ce trebuie este să ştii este frustrarea lor, sau nevoile lor (ar putea fi orice, program mai lung, de selecţie mai bună, timp mai rapid de livrare, etc)
3. Abordați o nișă anume. Am acoperit acest aspect la pasul 3 și te poate ajuta să te distingi față de competiție. Gândește-te: dacă aveţi probleme cu inima, care medicul la care vei merge – unul generalist sau cardiolog? Probabil că specialistul. Aceasta este exact modul în care potențialii clienți gândesc.
4. Oferiţi mai multe facilități la același preț (mai multă valoare, mai multă calitate, bonusuri mai multe) și mai mai bine decât concurenţa voastră.
Când realizezi USP-ul, ţine cont de următoarele:
Fi foarte clar referitor la fiecare feneficiu în ceea ce îți privește USP-ul.
Dacă nu contează pentru posibilul client atunci e degeaba
Poți să îți păstrezi promisiunile făcute?
Poți să o restrângi în cel mult 90 de cuvinte?
Creează-ți mesajul de marketing
Ce este necesar de știut la acest capitol:
Cine anume reprezintă publicul țintă?
Care sunt punctele nevralgice în ceea ce privește viitorul client?
Ce va avea de câștigat clientul dacă apelează la serviciile tale?
Poți susține cu dovezi fiecare promisiune făcută?
Poți realiza o ofertă irezistibilă?
Hotărăște-te asupra unei abordări de marketing
La fel, abordarea ta de marketing, trebuie să țină cont de câțiva factori, cum ar fi:
Felul produsului: digital sau fizic
Valoarea de viață medie a clientelei
Cât ceri pentru serviciile sau produsele oferite
Ce facilități poți cumpăra sau închiria
În funcție de caracteristicile pieței în care te desfășori poți să alegi să oferi servicii treptat. Asta înseamnă că, în loc să ieși la rampă direct cu „eu sunt, cumpără-mă”, în pagina de internet este recomandat să realizezi o oarecare legătură cu potențialul client.
De exemplu, poți aduce vizitatori targetați într-o pagină care dă ceva gratuit – un text pe un anumit subiect, o carte etc. – Tot ce trebuie să facă este să își scrie numele și adresa de mail și nu va mai fi doar un lucru sec, o dată pentru totdeauna, ci se va clădi o mică relație.
Materialele astea gratuite pe care le dai în site se numesc și magneți de introducere, pentru că atrag chiar oamenii de care ai nevoie în site. Când concepi strategia de folosire a acestora fi sigur că ai resursele să le susții și că nu te va pune cu un picior în groapă financiar vorbind. Va fi mult mai ușor să vinzi unui client care deja a primit ceva gratuit din partea ta.
Identifică media pentru publicitate
Știi cui te adresezi și știi mesajul pe care vrei să îl transmiți. Tot ce mai trebuie este să găsești platforma potrivită pentru prezentarea mesajului. Da, este vorma de mediile de publicitate, că sunt motoare de căutare, bloguri, podcasturi, site-uri de nișă, site-uri de licitații, liste de e-mailuri, etc.
Când realizezi o istă cu media pentru promovarea produsului trebuie să ții cont de:
Poți realiza sau nu un test de marketing, ieftin, pe respectiva platformă? De exemplu, Google AdWords poate să se transforme ușor într-un mâncător de bani și nu un generator de profit. Dar vestea bună este că poți să testezi cum merge povestea, cheltuind sume modice – uneori câteva zeci de dolari – iar dacă testarea se dovedește fructuoasă, atunci se poate mări bugetul și calcula în așa fel încât să renteze.
Poți comunica accesibil cu publicul țintă? Pentru că unele platforme de publicitate sunt pur și simplu inundate de concurență, iar tu va trebui să plătești mai mult decât merită ca să ieși în evidență acolo.
Cât de ușor poți calcula performanțele înregistrate? Cost/Tranzacție, Cost/Lead? Trebuie să faci în așa fel încât să găsești platforme de promovare mai accesibile ca preț dar și mai eficiente decât alții, dar numai testarea îți va putea sugera ce anume să faci în continare și ce ți se potrivește cel mai bine.
Bugetul
Când îți stabilești bugetul este bine să ai obiective optimiste și așteptări pesimiste. O astfel de gândire te va ajuta să te concentrezi pe modelul de business back-end. Pentru că dacă modelul tău de afacere este greșit, nici cei mai buni angajați din lume nu ți-l pot pune pe picioare.
Câteva sfaturi în realizarea planului de buget de marketing:
Lasă indicatorii să spună cât merită cheltuit. Costurile pe achiziția unui nou client nu trebuie să depășească valoarea medie de viață al clientelei.
Concentrează-te pe imaginea de ansamblu.
Pune o sumă de bani deoparte pentru riscuri neprevăzute
Pleacă de la presupunerea că vei primi cele mai mari prețuri de la cei care îți vor furniza servicii.
Pune pe picioare un sistem de urmărire a progresului
Nu poți deveni mai bun dacă nu ai instrumente cu care să îți măsori evoluția. Dacă e ceva diferit în internet marketing comparativ cu metodele clasice de marketing, acel lucru este faptul că a dus măsurarea rezultatelor la un cu totul alt nivel. Înainte de Internet Marketing erai forțat să implementezi sisteme complicate de măsurare și urmărire a progresului muncii zilnice. Online, totul a devenit mult mai simplu.
Asta pentru că fiecare acțiune pe care vizitatorul o face pe site – nu doar cumpărarea – poate fi înregistrată de diverse mecanisme de calculare sau soluții software. Unul dintre cele mai bune instrumente de acest gen este Google Analytics.